Jordskokker er en virkelig nem plante at få til at gro og til at give mad. De er ikke som sådan flerårige, fordi man jo graver knoldene op, men i virkelighedens verden er det nærmest umuligt at få alle knoldene med op, og derfor fungerer den i praksis som en flerårig grøntsag.
Jordskokker starter sin vækst ved at skyde fra knoldene i det tidlige forår. Der går dog lidt tid både inden de kommer op over jorden, og inden de begynder at se ud af noget i haven, men i løbet af sommeren tager de virkelig fart, og bliver gerne 2-3 meter høje. Nogle jordskokker blomstrer med gule blomster deroppe i højderne, men det er ikke alle sorter. I løbet af efteråret vokser knoldene til, og du kan høste fra omkring november og hele vinteren, så længe jorden ikke er frossen. Høst de sidste omkring marts inden knoldene skyder.
Det kan som sagt være svært at få alle knoldene med op, især fordi jordskokkerne gerne gror knoldene ud til alle sider, og dit jordskokkebed vil derfor nemt brede sig år for år. Det behøver dog ikke være noget problem, at holde dem i ave. Først og fremmest skal du være opmærksom på, hvor du placerer dine jordskokker til at starte med. Et godt sted kan være en afsides krog, hvor det ikke gør noget, at de breder sig, eller i et bed hvor plæneklipperen alligevel kører rundt om jævnligt. Et højbed begrænser også i et vist omfang, da kun de jordskokker, der kravler under kanterne, kommer ud, men ud skal de nok komme, har jeg lært. Undgå den lange række midt i køkkenhaven, selvom det kan se flot ud, og de kan være et glimrende stativ for stangbønner - medmindre du gerne vil have mange jordskokker næste år.
Når jordskokkerne så alligevel har bredt sig for meget, så er tricket at rive de vildfarende stængler op, når de er omkring en halv meter høje. Det gør ikke noget, at knolden ikke kommer med op, er min erfaring. Al energien sidder åbenbart i stænglen på dette tidspunkt, og der er endnu ikke dannet nye knolde. Nogle gange er det dog nødvendigt at gentage efter et par uger.
Der findes forskellige sorter af jordskokker, som du kan undersøge, hvis du søger noget helt specielt, men ellers er en nem måde at komme i gang, at købe en pose jordskokker i dit lokale supermarked, og putte dem i jorden i foråret.
Jordskokker er vidunderlige i køkkenet. De har en dejlig mild, lidt nøddeagtig smag. I rå tilstand er de knasende sprøde og lækre i tern i en salat. Tilberedt bliver de helt bløde og cremede, og gør sig virkelig godt i en pure eller en blendet suppe. Du kan også lave jordskokkechips ved at skære dem i tynde skiver og stege dem i olie og salt. Og så skal vi ikke glemme, at de er i sæson når næsten alt andet er kravlet i vinterhi, og der derfor ikke er ret meget friskt at høste i haven.
Jordskokker er dog udskældt for flere ting, blandt andet at de er besværlige at rengøre, fordi de ofte er meget knudrede i formen. Nyopgravede jordskokker behøver ikke blive skrællet, men kan rengøres med neglebørste, som nemmere kommer ind i krogene end en skrællekniv. Derudover kan du selv fremavle jordskokker med en glattere overflade, hvis du hvert år lægger de pæneste og mindst knudrede jordskokker tilbage i jorden når du har høstet. I løbet af ganske få år vil du virkelig se en forandring. Aspargesjordskokken er med sin lige, aflange form nemmere at rengøre.
Nogle mennesker (de fleste, tror jeg nok) får temmelig meget luft i maven, når de spiser jordskokker, især hvis det er den primære ingrediens i maden. Sådan kan man hurtigt få familien eller sine gæster på nakken, hvis de har planer dagen efter. Jeg har i perioder forsøgt at træne familiens maver op, ved jævnligt at putte en lille smule jordskokker i maden, og det er gået fint indtil videre, men sandheden er, at jeg endnu ikke har turdet teste, om det faktisk har ændret noget, ved at servere en rendyrket jordskokkesuppe - selvom det smager så englene synger…